به منظور بررسی ابعاد مختلف پروژه انتقال داعش به افغانستان، تهدیداتی که برای ایران دارد و تدابیر لازم برای مقابله با این تهدید، پایگاه رهنما گفتوگویی را با اسماعیل باقری، کارشناس مسائل افغانستان و پاکستان صورت دادهاست که در ادامه میآید:
* چنانکه دیده میشود آمریکا به دنبال انتقال داعش به افغانستان است تا پروژه جدیدی از جنگ نیابتی در منطقه را رقم بزند. در این باره بیشتر توضیح دهید.
اين موضوع از زماني كه زمزمه شكست داعش در سوريه و عراق به گوش رسيد، کم و بیش مطرح میشود و افغانستان در جایگاه يكي از مناطق بحرانخيز از نظر حضور نيروهاي خارجي و ناامنيهاي كنترل شده، ميتواند بار ديگر براي پرورش تروريسم مورد استفاده غربيها و دشمنان جهان اسلام واقع شود.
اساساً داعش و گروههاي تروريستي، نظير جبهه النصره، جیش العدل، القاعده و طالبان به نوعي محصول سياستهاي تفرقهآميز و اهداف شوم غربيها، رژيم صهيونيستي و متحدان منطقهاي آنان، به ويژه عربستان سعودي هستند. بدون شك، انتقال داعش به افغانستان نيز يك پروژه آمريكايي است كه انگليسيها هم به آن معترف هستند و همچنین «ضمير كابلوف»، نماينده ويژه پوتين، بارها به این مسئله اشاره كرده و ميگويد بالگردهاي خارجي گروهك داعش را در افغانستان جا به جا ميكنند و اعضای گروه تروریستی داعش همراه با تسلیحات نظامیشان در بالگردهای ناشناس به خاک افغانستان منتقل میشوند.
در همین زمینه رهبر معظم انقلاب نيز گفتند: «همان دستهایی که داعش را به وجود آوردند و آن جنایات را به وسیله داعش مرتکب شدند، اكنون داعش را ابزاری براي سياستهاي خود قرار دادند و همانها باز دارند داعش را به افغانستان منتقل میکنند.»
واقعیت این است که آمريكا با شكست در عراق و سوريه به دنبال جبران در افغانستان است تا جنگ نيابتي ديگري را در منطقه آغاز كند و ايران و سپس روسيه را تحت فشار و ظلم قرار دهد؛ از همين رو اکنون شاهد انفجار، ترور و جنایات داعش و حاميان آنان در افغانستان هستیم.
* نزدیک به دو سال است که داعش تحرکاتی در افغانستان دارد. در شرایط کنونی توان داعش در افغانستان را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا طی این مدت طرفداران داعش در این کشور رو به افزایش بوده یا خیر؟ در این باره توضیح بیشتری بفرمایید؟
اگر داعش را ابزار دستِ آمريكا و متحدانش در منطقه تلقي كنيم، توان و تحركاتشان نيز به سياستهاي آمريكاييها مربوط ميشود. همزمان با افزایش تحركات داعش تحت هدايت سرويسهاي جاسوسي غربي، «رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا نيز میگوید يکی از نقاطی که این گروه تلاش دارد آن را به یک مرکز برای فعالیتهای خود تبدیل کند، افغانستان است. به نظر ميرسد، آمريكاييها قصد دارند داعش را در شمال افغانستان تقويت كنند؛ به همين دلیل تيلرسون در اظهارات اخير خود در کنفرانس وزرای خارجه کشورهای عضو ائتلاف بینالمللی علیه داعش گفته است: «داعش در تلاش برای تبدیل شدن به یک گروه شورشی در افغانستان است.» اين ادعاها به خوبي از سياست شوم غربيها در تقويت داعش حکایت میکند. البته واشنگتن با گروههاي منتسب به داعش در مناطق جنوبي افغانستان، به ويژه ننگرهار مخالفت ميكند كه اين امر دلايل زيادي دارد و بخشي از آن مربوط به گروههايي ميشود كه به اسم داعش، اما در واقع همان طالبانهايي هستند كه مورد حمايت سرويس اطلاعاتي پاكستان ميشوند و در مناطق جنوبي افغانستان مستقر هستند و آمريكاييها با گسترش داعش در جنوب افغانستان مخالفند.
آمریکا به دنبال تقویت داعش در شمال افغانستان است/ همکاری ایران با افغانستان جهت مقابله با داعش اولویتی ضروری است/ طالبان با داعش متحد نخواهد شد
* در همین زمینه برخی میگویند بدنه داعش را نیروهای طالبان تشکیل میدهند؛ اما از سوی دیگر طالبان علیه داعش موضعگیری میکند. درباره رابطه این دو با یکدیگر در افغانستان توضیح دهید؟
متأسفانه، بيش از 20 گروه وابسته به طالبان و چندين گروه تروريستي كوچك و بزرگ منتسب به داعش در مناطق پرخطر حضور دارند كه موجب شده است شناخت داعش از طالبان و... دشوار شود، به ويژه آنکه بيشتر گروههاي منتسب به داعش به نوعي متشکل از بدنه طالبان ناراضي و سپس تروريستهاي خارجي هستند و اختلاف بر سر رهبري جنگ در افغانستان و نيز ادعاي داعش براي خلافت اسلامي و... موجب شده است گروه اصلي طالبان و شوراي كويته به رهبري هبتالله آخوندزاده با داعش مخالفت كنند. طالبان به دنبال تشكيل امارت اسلامي در داخل افغانستان است و به همين دليل با داعش متحد يا همسو نخواهد شد؛ اما رسانهها براي ايجاد جنگ رواني و مديريت صحنه، از اتحاد داعش و طالبان در مناطقي نيز سخن ميگويند كه خيلي باورپذير نيست و اگر هم همكاري در منطقهاي صورت ميگيرد يا تاكتيكي است يا در سطح خُرد.
اراده و توان دولت افغانستان در برخورد با داعش را چگونه میبینید؟
دولت افغانستان مدعي مبارزه با داعش است؛ اما برخي مقامات محلي و حتي نمايندگاني نظير ظاهر قدير، چنين عنوان ميكنند كه دستهايي در حكومت وحدت ملي از طرح آمريكا در تقويت داعش در افغانستان حمايت ميكنند و اين موضوعي است كه در درون دولت وحدت ملي افغانستان نيز موجب بروز اختلافاتي شده است. ژنرال عطا محمدنور، والي بلخ و رئيس اجرايي حزب جمعيت اسلامي به شدت از گسترش داعش ابراز نگراني كرده و به همين دلیل نيز حاضر نشد از استانداري استان بلخ كنار رود. امضاي توافقنامه صلح به دست اشرف غني با حزب اسلامي حكمتيار كه آشكارا از عمليات انتحاري و حتي داعش حمايت ميكند، از جمله مواردي است كه موجب بروز اختلافات سياسي بين جريانهاي سياسي و جناحهاي حكومت وحدت ملي شده است.
* گفته میشود جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با داعش در افغانستان بهتر است به رابطه عمیقتر با دولت این کشور و تقویت ارتش افغانستان بپردازد. نظر شما در این باره چیست؟
داعش و حاميان آن، بيشترين ناامني و جنايتها را در منطقه به وجود آوردهاند و همكاري جمهوری اسلامی ایران با دولت افغانستان و حتي دیگر كشورهاي همسايه و ذينفع يك اولويت و ضرورت است. بدون شك، نميتوان بدون همكاريهاي منطقهاي و گسترش روابط دوسويه تهرانـ كابل، بر مشكلات امنيتي به ويژه داعش فائق آمد. با شكست داعش در سوريه و عراق، انتقال اين گروه تروریستی به افغانستان و سپس انتشار آن به آسياي مركزي، محتملترين سناريوي پيش روي آمريكاييها است.
به هر حال، براي مهار و سركوب داعش در افغانستان، بايد «اراده سیاسی و امنیتی» جدی و صادقانه در دولت و نهادهای امنیتی افغانستان علیه داعش شکل گیرد و تا زماني كه دولت افغانستان چنين ارادهای نداشته باشد، سركوب داعش نيز مشكل خواهد بود. واقعيت اين است كه امنیت يا ناامني در افغانستان، بر كشورهاي همسايه به ويژه جمهوري اسلامي ايران تأثیرگذار است و نباید تصور کرد وجود داعش در افغانستان، ربطي به ناامني در دیگر مناطق پيراموني ندارد، به ویژه اینكه آمريكاييها و حاميان داعش به دنبال انتقال ناامنی به مناطق مجاور از جمله آسياي مركزي و ايران هستند؛ از این رو هرگونه چشمپوشی یا سهلانگاری در قبال تثبیت داعش در افغانستان، برای همه بسیار مخاطرهآمیز خواهد بود.
ارسال نظرات